קישורים פניימים וחיצוניים הם כלי SEO מובהק אבל חשיבות השימוש בהם ממשיך מעבר לעולמות ה SEO ומגיע עד לעולמות הנגישות. קישורים הם גורם חשוב ביצירת אתר אינטרנט שניתן לניווט וידידותי לכל המשתמשים כולל אנשים עם מוגבלויות שונות.

שיפור קישורים פנימיים לאתר חשוב עבור שיפור הנגישות ולהבטחת חוויית משתמש חלקה וטובה. כאשר קישורים עוברים אופטימיזציה, המשתמשים, כולל בעלי מוגבלויות, יכולים לנווט באתר אינטרנט בקלות ולגשת למידע הדרוש להם ביעילות.
במאמר זה נחקור דרכים יעילות לשיפור קישורים פנימיים באתר והגברת הנגישות.
בואו נצלול לתוך טכניקות אלה ונשפר את הנגישות של קישורי האתר
1. השתמשו בטקסט קישור ברור, תיאורי ותמציתי
טקסט קישורים ברור תיאורי ותמציתי חיוני לשיפור נגישות הקישורים הפנימיים באתר. כאשר משתמשים נתקלים בקישור, הם אמורים להיות מסוגלים להבין את מטרתו ללא כל עמימות. הנה כמה הנחיות ליצירת תוויות קישורים יעילות:
שמרו על קישורים קצרים, אך תיאוריים. השתמשו במילים המתארות במדויק את דף היעד.
הימנעו משימוש במונחים מעורפלים או כלליים כגון "לחץ כאן" או "קרא עוד". תוויות אלה אינן מספקות הקשר כלשהו למשתמשים.
ניתן לבחון את הקישורים וכמה הם ברורים ותיאוריים, בצורה די פשוטה. נסו לדמיין שאתם מסתירים את כל הטקסט שמסביב לקישורים ומשאירים רק את הקישור (ראו תמונה) האם אתם מצליחים להבין את הקישור? לאן הקישורים לוקחים אתכם? מה יהיה דף היעד?
על ידי שימוש בקישורים פנימיים ברורים ותמציתים, נוכל לשפר את הנגישות של האתר ולהקל על כל המשתמשים לנווט ולהבין את מטרת הקישורים .

התאמת טקסט עוגן לכוונת המשתמש חשובה לחוויית גלישה קלה. למשתמשים הלוחצים על קישור יש ציפייה המבוססת על תיאור טקסט העוגן. אם התוכן המתקבל אינו תואם את הציפייה הזו, זה יכול להוביל לחוויית משתמש גרועה. חוסר עקביות זה יכול להיות צורם עבור משתמשים עם לקויות למידה, ולהוביל לחוסר אמון.
2. התאמת טקסט עוגן לכוונת המשתמש
טקסט עוגן הוא אולי החלק החשוב ביותר בקישור. מה זה אומר למשתמשים כשהם קוראים את הטקסט "לחץ כאן"? מה זה אומר למנועי החיפוש? מה זה אומר לאנשים שמשתמשים בקוראי מסך? ככל הנראה, שום דבר. כל משתמש, וגם כל בוט, שסורק את האתר צריך להבין לאן הקישורים הולכים.
תארו לעצמכם שאתם בוחרים בקישור שכותרתו "מתכון לעוגת שוקולד ללא גלוטן" ובמקום זאת אתם מגיעים לדף נחיתה כדי לרכוש שוקולד. טקסט העוגן צריך לשמש כהבטחה והדף המקושר אמור לעמוד בהבטחה זו.
איך ליישם?
בדקו באופן קבוע קישורים כדי לוודא שהם מובילים לתוכן רלוונטי וצפוי. ודאו שקישורים מקיימים באופן עקבי את ההבטחות שלהם, מטפחים אמון ומשפרים את חווית המשתמש הכוללת.
3. ודאו ניגודיות קישורים פנימיים
הבטחת ניגודיות קישורים פנימיים חיונית לשיפור הקישורים לאתר ולהגברת הנגישות, במיוחד עבור משתמשים עם ליקויי ראייה. ניגודיות קישורים מתייחסת להבדל בצבע בין טקסט הקישור לבין הרקע שמסביב.
כאשר לקישורים יש ניגודיות נמוכה, קשה לזהות אותם ולהבדיל בינם לבין התוכן הסובב אותם. זה עושה את זה מאתגר עבור משתמשים עם ליקויי ראייה, כגון עיוורון צבעים או ראייה ירודה, לנווט באתר ביעילות.
כדי להשיג ניגודיות קישור אופטימלית, מומלץ להשתמש בצבעים בעלי יחס ניגודיות משמעותי. הנחיות הנגישות לתוכן אינטרנט (WCAG) 2.0 מספקות הנחיות ספציפיות לגבי יחסי ניגודיות כדי להבטיח נגישות למשתמשים עם ליקויי ראייה. על פי WCAG 2.0, יחס הניגודיות בין טקסט לרקע צריך להיות לפחות 4.5:1 עבור טקסט רגיל ו- 3:1 עבור טקסט גדול.
כדי לבדוק ניגודיות קישורים, ישנם כלים שונים שיכולים לנתח את ניגודיות הצבעים בין טקסט לרקע. כלים אלה יכולים לעזור לזהות ולתקן בעיות נגישות פוטנציאליות בצבעי הקישורים.
איך ליישם?
קישורים צריכים להיות בסגנון אחיד בכל האתר. היכולת לתפוס את הקישור תלויה בניגודיות, כגון צבע מסוים, קו תחתון או אלמנט חזותי כלשהוא. שמירה על עקביות עוזרת למשתמשים לזהות במהירות קישורים לא משנה היכן הם באתר.
וודאו גם שאתם משתמשים בניגודיות צבעים של 3:1 כדי שהצבע שנבחר יוכל ליצור ניגוד מול הטקסט שמסביב, תוך שהוא עומד גם בניגודיות של 4.5:1 מול הרקע. הטקסט המקושר צריך גם להשתנות בצבע ו/או בסגנון כאשר הפוקוס ממוקם על אותו קישור.
4. הימנעו מעומס יתר בקישורים
השאיפה שלנו היא לספק כמה שיותר מידע, יחד עם זאת, אנו עלולים ליצור עומס לא מכוון על המשתמשים. דף רווי בקישורים יכול להיות כאוטי מבחינה ויזואלית ומעייף מבחינה קוגניטיבית. עבור משתמשים עם לקויות הקשורות לקשב וריכוז, עומס הקישורים יכול להיות מאתגר במיוחד, ולגרום לעייפות ותסכול.
דף עמוס בקישורים יכול להיות מבלבל, מה שמקשה על עיבוד יעיל של מידע ויוביל לחוויה מתישה. פריסה קלה ופשוטה והפחתת מספר הקישורים יכולים לשפר משמעותית את הניווט ולשפר את חווית המשתמש הכללית.
עבור משתמשי קוראי מסך, עומס של קישורים יכול להיות ממש משבש, מכיוון שטכנולוגיה מסייעת מקריאה כל קישור. קוראי מסך משתמשים במקשי ניווט מהירים כדי לנווט ביעילות בדפי אינטרנט, ומאפשרים למשתמשים לקפוץ לאלמנטים ספציפיים כמו כותרות וקישורים. ניווט ברשימה ארוכה של קישורים יכול להיות מייגע ומכביד, מה שמקשה על שמירת מידע או על החלטה איזה קישור לבחור.
שיטות מומלצות של SEO מציעות בדרך כלל פחות מ-100 קישורים לדף, אך גישה ממוקדת יותר למשתמש תהיה לשאוף לכ-25-30 קישורים או פחות. זה עוזר לשפר את בהירות הדף ואת הניווט, כולל עבור משתמשים שעובדים רק עם מקלדת.
כדי לייעל עוד יותר את הפריסה, מומלץ להימנע מצפיפות של קישורים יחד. בנוסף לשילובם וריווחם בגוף טקסט, בנוסף, חשוב להשתמש ברשימות נקודות או בטבלאות כדי לשפר את ארגון התוכן.
איך ליישם?
הפעילו שיקול דעת בבחירת קישורים. במקום לקשר לכל מילת מפתח אפשרית, התמקדו בקישור לתוכן רלוונטי ובעל ערך שמגביר את ההבנה של המשתמש או מספק אפשרויות לחקירה מעמיקה יותר.
שאלו את עצמכם: האם אני מוסיף את הקישור הזה רק עבור SEO, או שאני מוסיף אותו כי הוא באמת מוסיף ערך? אמצו מחשבה זו גם כשאתם בונים קישורים.
5. סימון קישורים שנפתחים בחלון חדש
קישורים שנפתחים בחלון או כרטיסייה חדשה בדפדפן יכולים להכניס התנהגות לא צפויה, שעלולה לבלבל. עבור משתמשים שמסתמכים על קוראי מסך שינוי כזה יכול לשבש את חווית הגלישה כולה.
"ייתכן שלמשתמשי קוראי מסך לא יופיע מיד שחלון או כרטיסייה חדשה נפתחו. הם עלולים להמשיך לנסות לנווט כאילו הם נמצאים בדף המקורי, מה שמוביל לבלבול," בנוסף, משתמשים עם מוגבלות מוטורית עשויים למצוא את המעבר בין חלונות או כרטיסיות מאתגר, מה מקשה על החוויה.
איך ליישם?
השתמשו בסימנים חזותיים ו/או טקסטואליים כדי ליידע משתמשים שקישור ייפתח בחלון או כרטיסייה חדשה. ניתן לעשות זאת על ידי הוספת ביטויים כמו "(נפתח בכרטיסייה חדשה)" לטקסט הקישור או באמצעות סמלים ייחודיים ליד הקישור. על ידי ציון מתי קישורים נפתחים בחלון או כרטיסייה חדשה, אתם מקדמים שקיפות בחווית המשתמש.

6. השתמשו בפרורי לחם (breadcrumbs)
ניווט בעזרת פרורי לחם הוא מערכת ניווט משנית המציגה את מיקום המשתמש באתר והדרך שננקטה כדי להגיע למיקום זה מוצגת באופן ויזואלי כשרשרת קישורים. פרורי לחם בד"כ מוצגים בדרך כלל בחלק העליון של העמוד. ניווט בעזרת פרורי לחם מציע למשתמשים דרך מהירה להבין את המיקום הנוכחי שלהם וכיצד הוא קשור למבנה האתר הרחב יותר.
עבור משתמשי קוראי מסך, ניווט בעזרת פרורי לחם מספק סקירה מהירה של מיקום העמוד הנוכחי בתוך מבנה האתר. הניווט מציע דרך חלופית, המאפשרת למשתמשים אלו לקפוץ למקטעים ברמה גבוהה יותר מבלי לנווט אחורה דרך מספר עמודים.
פורמט זה מפחית את העומס הקוגניטיבי על ידי מתן מסלול ברור שאינו משתנה ומאפשר עיבוד קל יותר של מידע.
"ניווט פרורי לחם סטטי מספק מבנה ניווט עקבי, חיוני למשתמשים בעלי מגבלות. תכונה זו מפחיתה את העומס הקוגניטיבי ומאפשרת למשתמשים לחזור לעמודים גבוהים יותר במבנה האתר, כגון קטגוריות אב. המסלול הברור והלא משתנה הזה עוזר למשתמשים להוציא החוצה את עצמם מ'מחילות ארנבת' ולחזור לעמוד או הקטגוריה הקודמת," לפי ג'ק צ'מברס-וורד, המייסד השותף של Neurodivergents in SEO.
איך ליישם?
ניווט פרורי לחם צריך להיות קל למציאה, בדרך כלל בחלק העליון של הדף וצריך להיות שונה ויזואלית מתכנים אחרים. ודאו שכל קטע בשביל פרורי הלחם מקושר, למעט העמוד הנוכחי, מה שמאפשר למשתמשים לחזור בקלות למקטעים או עמודים קודמים.
7. השתמשו בניווט סטטי גלובלי
ניווט גלובלי סטטי מתייחס לקבוצה עקבית של אפשרויות ניווט אשר נשארות ללא שינוי בכל העמודים באתר. בדרך כלל נמצא בחלק העליון של האתר או לאורך הצד או בפוטר, ניווט זה מספק תפריט יציב וצפוי, ומבטיח למשתמשים תמיד קבוצה מוכרת של אפשרויות לעזור להם לנווט באתר.
עסקים לפעמים מתאימים את הניווט העליון בהתבסס על אינטראקציות של משתמשים מסיבות שונות. זה יכול לכלול משיכת תשומת לב למוצרים, שירותים או תוכן ספציפיים בהתבסס על מה שהם מאמינים שמשתמש עשוי להיות מעוניין בו. בעוד שלניווט דינמי יכולים להיות יתרונות, שינויים אלו יכולים לפעמים לסבך את חווית המשתמש, במיוחד אם הם משבשים את העקביות באתר.
"אנשים עם דיסלקסיה ואלו עם ליקויים המשפיעים על הזיכרון, נהנים במיוחד מניווט סטטי. אם משתמש צריך ללמוד מחדש או להתאים את עצמו לרעיונות ניווט חדשים בכל עמוד, זה יכול להיות מבלבל,". כך אומרת בילי ג'ינה הייד, מייסדת Uptake Agency וחברה בקהילה של Neurodivergents in SEO.
רמת המאמץ להבנת וניווט באתר צריכה להיות מינימלית, ואם האתר שלכם קשה לניווט, משתמשים עם מוגבלות יחפשו כנראה אלטרנטיבות. משתמשים רבים עם מוגבלות נאמנים להפליא למותגים שמקדמים נגישות.
איך ליישם?
אימוץ תפרטי ניווט גלובלי עקבי בכל האתר מספק למשתמשים עוגן יציב ומוכר. עקביות זו מפחיתה את העומס הקוגניטיבי ומגבירה את יעילות הניווט.
סדר הקישורים צריך להיות צפוי, הגיוני ואינטואיטיבי. הוא צריך לכלול קישורים לחלקים החשובים ביותר או הגישים לעתים קרובות באתר, ולוודא שמשתמשים יכולים תמיד להגיע במהירות לאזורים חשובים.
8. הימנעו מקישור כותרות
כותרות ממלאות תפקיד מרכזי בארגון תוכן והכוונת משתמשים דרך המבנה של דף אינטרנט. כותרות פועלות כמו שלטי דרך או תוכן עניינים שעוזרים למשתמשים להבין את ההיררכיה וזרימת המידע. כאשר כותרות מקושרות, עבור חלק מהמשתמשים זה יכול לשבש את המבנה הארגוני הזה, מה שהופך את התוכן לקשה יותר לניווט והבנה.
עבור משתמשי קוראי מסך, כותרות חיוניות במיוחד. זה קורה בגלל שמשתמשים לרוב מנווטים על ידי קפיצה מכותרת אחת לאחרת כדי לסרוק במהירות ולהבין את פריסת התוכן. כותרות מקושרות יכולות להוציא את המשתמש מהקצב הזה, מכיוון שהמשתמש עשוי למצוא את עצמו באופן בלתי צפוי בדף או קטע חדש מבלי שבכלל התכוון לנווט משם.
איך ליישם?
ככלל, כותרות צריכות להיות נקיות מקישורים. זה מבטיח שהן ישרתו את המטרה העיקרית של ארגון תוכן מבלי להוסיף בלבול פוטנציאלי.
אם יש צורך לספק קישור בכותרת, עדיף לכלול את הקישור בטקסט מיד לאחר הכותרת. גישה זו שומרת על בהירות הכותרת ועדיין מציעה את הקישור.
9. טפלו בלינקים שבורים 404
קישורים שבורים הם מקבילה דיגיטלית לדרך ללא מוצא, הם משבשים את הדרך הדיגיטלית של המשתמש, ומובילים לתסכול.
שגיאות אלו, המוכרות בדרך כלל כשגיאת "דף לא נמצא", מתרחשות כאשר משתמש מנסה לגשת לדף אינטרנט שאינו קיים על השרת. שגיאות אלו יכולות לנבוע מכך שעמוד נמחק, URL שונה ללא הפניה נכונה או URL שנכתב לא נכון.
"מבחינת נגישות, שגיאות 404 יכולות להיות משבשות במיוחד מכיוון שהן שוברות את הקצב של הניווט באתר. במקרים מסוימים, יכול להיות קשה לנווט בחזרה לנקודה מוכרת, מה שיכול להוביל לעזיבת האתר. זה יכול להשפיע לרעה על המותג, האמון והאמינות של האתר שלכם," אומרת נסרין בהוטה, מנהלת התקשורת הראשית של Bold Blind Beauty.
איך ליישם?
השתמשו בכלים ובביקורות תקופתיות כדי להבטיח שכל הקישורים הפנימיים מובילים לדפים פעילים ורלוונטיים. אם משתמש נוחת על דף 404, ודאו שההודעה ברורה ומספקת הנחיות לגבי הצעדים הבאים, כולל שורת חיפוש, קישור חזרה לדף הבית או רשימה של יעדים פופולריים באתר.
כמו כן, תנו למשתמשים דרך לדווח על קישורים שבורים או בעיות שהם נתקלים בהם. משוב זה יכול לעזור לזהות ולפתור שגיאות מהר יותר ולאחר כך.
נקודות מפתח נוספות:
השתמשו בדפי 404 יצירתיים ומפתיעים כדי לשמור על מעורבות המשתמשים גם כשהם נתקלים בשגיאה.
ספקו כתובות דוא"ל או טפסים ליצירת קשר בדפי 404 כדי לאפשר למשתמשים לדווח על שגיאות.
עקבו אחר שיעורי 404 באתר שלכם (דרך גוגל סרץ קונסול) באופן קבוע כדי לזהות דפוסים ולשפר את תחזוקת הקישורים.
10. הגבילו שימוש בהפניות (redirects) 301
הפניות 301 מעבירות משתמשים באופן אוטומטי מכתובת אתר אחת לאחרת. למרות שהן יכולות להיות שימושיות במצבים מסוימים, כמו הכוונת משתמשים מתכנים מיושנים לגרסה החדשה שלהם, שימוש יתר או יישום לא נכון של הפניות יכול ליצור אתגרים מבחינת נגישות.
כאשר קישור לוקח משתמש באופן בלתי צפוי ליעד אחר, זה יכול לגרום לבלבול. זה יכול להיות מטלטל במיוחד עבור משתמשי קוראי מסך שעשויים למצוא את עצמם בדף לא צפוי מבלי להבין למה. עבור אנשים עם לקויות קוגניטיביות מסוימות, הם עשויים להתקשות להבין את שינוי ההקשר שמגיע עם הפניות, מה שמוביל לתסכול.
איך ליישם?
מומלץ להימנע מהפניות לחלוטין, מכיוון שזה יעזור לדף להיטען מהר יותר. השתמשו בהן רק כאשר ההכרחי בהחלט. אם שינתם את מבנה כתובות האתר או העברתם תוכן, עדכנו קישורים פנימיים כך שייתקשרו ישירות למיקום החדש במקום להסתמך על הפניות. אם הפניות בלתי נמנעות, ודאו שהן מהירות ואל תחברו יותר מהפניה אחת ברצף.
נקודות מפתח נוספות:
בצעו בדיקות מקיפות של קישורים והפניות כדי לוודא שהם פועלים כראוי ולא גורמים לשבירות או שינויי הקשר לא צפויים.
השתמשו בתיאורי טקסט ברורים על הקישורים כדי לספק למשתמשים מושג טוב לאן הקישור יוביל אותם.
11. ספקו טקסט חלופי לתמונות מקושרות
כאשר מוסיפים תמונות מקושרות באתר, חיוני לספק טקסט חלופי, הידוע גם בשם אלט טקסט (ALT). טקסט חלופי הוא תיאור קצר המוקרא בקול רם על ידי קוראי מסך, המאפשר למשתמשים לקויי ראייה להבין את מטרת התמונה.
טקסט חלופי משרת שתי מטרות חשובות. ראשית, זה משפר את הנגישות של האתר עבור משתמשים המסתמכים על קוראי מסך או שיש להם תמונות מושבתות. שנית, הוא מספק מידע קונטקסטואלי עבור מנועי החיפוש, עוזר להם להבין את התוכן ואת הרלוונטיות של התמונה.
בעת כתיבת טקסט חלופי עבור תמונות מקושרות, פעלו בהתאם להנחיות הבאות:
היו תמציתי ותיאורי: תארו את התמונה במדויק אך שמרו על טקסט קצר.
הימנעו משימוש בביטויים מעורפלים או כלליים: במקום זאת, ספקו פרטים ספציפיים על התמונה.
התמקדו במטרה או בהקשר: תארו מה התמונה משדרת או את הפעולה שהיא מייצגת.
כללו מילות מפתח רלוונטיות: שלב מילות מפתח הרלוונטיות לתמונה ולתוכן שמסביב.
הימנעו משימוש ב"תמונה של" או "תמונה של" בטקסט החלופי: קוראי מסך כבר מזהים את התוכן כתמונה.
על ידי אספקת טקסט חלופי עבור תמונות מקושרות, ניתן לשפר את הנגישות והשימושיות של האתר עבור כל המשתמשים, ללא קשר ליכולות החזותיות שלהם.
סיכום
כשאנו מובילים את הSEO עם חשיבה על נגישות, ה- SEO בדרך כלל נוטה לעקוב אחריו. זה לא תמיד כשהמקרה הפוך.
לאנשים שונים מוגבלויות שונות, כמו: ראייה, שמיעה, מוגבלות קוגניטיבית ומוגבלות מוטורית. אנשים מתקשרים עם אתרים בדרכים שונות, ולעתים קרובות חושפים בעיות שעשויות לעבור ללא תשומת לב. על ידי שילוב פרספקטיבות מגוונות אלו, אתם מבטיחים חוויה דיגיטלית נגישה יותר באופן אוניברסלי, ומפגינים מחויבות עמוקה לקידום מרחב דיגיטלי שוויוני עבור כל משתמש.
לסיכום, שיפור קישורים לאתר הוא קריטי לשיפור הנגישות ולספק חוויה ידידותית למשתמש. על ידי יישום 11 האסטרטגיות שנדונו במאמר זה, ניתן להבטיח שמשתמשים עם יכולות שונות מסוגלים לנווט באתר ביעילות.

המאמר נכתב בהשראת הכתבה: 10 internal linking best practices for accessibility
Comments